tisdag 6 september 2011

Mumsig fiskgratäng


Recept för ca 6 portioner
tid, ca 50 minuter totalt

8-10 st potatisar
10st champinjoner
1st gul lök
dill, färsk
timjan, färsk eller torkad
fisk, torskfilé eller motsvarande, ca 600 gram
2,5 dl kelda matlagningsgrädde
1st ägg
ost, ca 2 dl (prästost, västerbottenost elle parmesan)
räkor frysta, 500 gram oskalade (undvik sliskiga burkräkor)
fänkålsfrön
peppar
salt
citron

hur lagar man detta?

koka potatisen mjuk, häll av vattnet,  ha i salt, ost och ägget, blanda ihop allt med en slev
lägg upp fisken i en form, salta och peppra samt en kläm på citronen.
hacka svampen och löken väldigt fint, svetta dom lite grann i stekpanna med smör
rosta fänkålsfröna i en liten kastrull (inge mat fett, bränn ej fröna). mortla/krossa så fint det går
ha i fänkål, timjan, ost och grädde i svampblandningen, låt buttra på svag värme, avsluta med en näve hackad dill.
räkorna bör vid det här laget vara skalade. om inte, skala dom! (skölj dem inte, smakar mer då).
lägg räkorna på fisken i formen, slå över såsen och avsluta med att breda ut potatisen över alltihop.

kör på 225 grader i ca 15-20 minuter

servera med en härligt syrlig citronklyfta och kall mjölk

1 kommentar: